Öntözőrendszerek rövid története

Csak úgy mint minden technika és technológia, az öntözőrendszerek is komoly fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évszázadok alatt. Míg kezdetben főleg a növénytermesztés miatt volt fontos, hogy ne száradjanak el a zöldségek, gyümölcsök az alapvető élelemforrások miatt, addig ma már parkok, kertek, sportpályák szépségéért is felelnek az öntözőrendszerek. Most egy rövid áttekintés következik, hogy hogyan is fejlődött ez a terület a történelem folyamán.

Az öntözőrendszerek fejlődése szorosan összefüggött a a mezőgazdaság fejlődésével. A korai, nomád módon élő népek felfedezték, hogy hogyan ültethetnek, ápolhatnak és arathatnak le növényeket évszakoktól függően. Így fejlődött a farmgazdaság. Aztán, ahogy az emberek észrevették, hogy hogyan tudnak folyókból és patakokból vizet eljuttatni a termőföldekre, úgy egyre nőttek a megművelt földterületek is.

 

Korai “öntözőrendszerek”

A korai öntözőrendszerek (amiket ma ismerünk) 5000 évvel időszámításunk előtt keletkeztek. Itt az ültetvényeken és termőföldeken árkokat és barázdákat ástak ki, melyekbe aztán vizet hordtak. Ezt még vödrökkel tették meg, vagy kézzel, szóval nem volt egy túlságosan hatékony módja az öntözésnek és rendkívül sok ember szükségeltetett hozzá.

öntözőrendszerek

Egyiptom, Mezopotámia

4000 évvel ezelőtt az egyiptomiak olyan öntözőrendszerek kifejlesztésével foglalkoztak, amelyek életre hívták a passzív öntözést. A víz különböző forrásokból jött, többnyire a Nílusból. A folyóból vezették el a vizet a földekre, egyes helyeken, pedig ahol a vízszintet korrigálni kellett, ott vödröket használtak átmerésre.

 

Ázsia

2000 évvel ezelőtt olyan tradicionális öntözőrendszerek alakultak ki Kínában, melyeket felszíni öntözésnek hívunk. A kínaiak csatornákat is kiépítettek vízlelő helyektől távol eső területek öntözésére. Mivel a fő táplálékforrás a rizs volt, sokszor elárasztották a területeket.

 

Európa

Európában szintén 2000 évvel ezelőttre tehetőek az első nagyobb szabású öntözőrendszerek és a rómaiak nevéhez köthető. Vízvezetékeket építettek, hogy eljuttassák a termőföldre a vizet a hegyekből. Ezek az öntözőrendszerek így a legalapvetőbb fizikai törvényszerűségen alapultak: a gravitáció hozta le a magasabb területekről a vizet a földekre és városokba. Mindazonáltal a Római birodalom bukása után Európában visszaálltak arra a módszerre, hogy folyókból csapoltak le vizet öntözéshez.

 

Öntözőrendszerek a modern korban

A mai modern öntözőrendszerek kombinálják az elektromos szivattyúkat a tradicionális módszerekkel. A vizet felszivattyúzzák mélyről, melyet aztán kiöntöznek a földekre.

Meg kell még említenünk a csepegtetés technikáját, mert zöldségek és gyümölcsök esetében ez a módja az öntözésnek nagyon hatékonynak és takarékosnak bizonyult.

Megosztás:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn